Rammelende Huidhonger

Huidhonger2

__________________________________________________________________________________

Volledig genegeerd

Een typische ‘straf’ die ik vroeger soms kreeg als ik koppig weigerde ‘sorry’ te zeggen voor iets wat ik niét had gedaan, was dat ik thuis één, twee tot drie weken volledig genegeerd werd door beide ouders. Dus niet werd aangeraakt, gehoord of gezien. Ik bestond als het ware even niet meer. Dit is inderdaad een straf! Blijf jij als afhankelijk kind maar eens lekker in je kracht staan in zo’n situatie! Gelukkig compenseerde ik één en ander door zelf veel ‘aan te raken’: ik speelde veel buiten, groef lekker in de aarde, kleide me suf, verzamelde vuurstenen, knuffelde veel met de hond en met mijn pluizige knuffels en had een rijke fantasiewereld, vol behulpzame, vriendelijke wezentjes. Toch had ik last van….huidhonger.

Hunkering naar aanraking

Je huid is behalve je grootste orgaan, ook je primaire communicatiemiddel en belangrijkste beschermer. Meer dan vijf miljoen gevoelscellen reageren op iedere aanraking en registreren hitte, kou en pijn. Huidcontact stimuleert de zenuwuiteinden, die op hun beurt signalen zenden naar de hersenen. Daar wordt vervolgens van alles in gang gezet, zoals de productie van endorfine. Door endorfine ga je je prettig voelen, maar dit ‘gelukshormoon’ stimuleert bijvoorbeeld ook het immuunsysteem, de spijsvertering en de stofwisseling. Aangeraakt worden is dus van levensbelang. De hùnkering naar aanraking, die ontstaat door gebrek eraan, noemen we ‘huidhonger’. De Roemeense weeshuizen ten tijde van dictatotor Ceausescu zijn in dit verband berucht. Veel weeskinderen stierven door ‘verhongering’, simpelweg door een chronisch gebrek aan liefdevolle aandacht en aanrakingen.

Gezond lichaamscontact creëert veilig gevoel

Onderzoek heeft uitgewezen dat kinderen die veel in aanraking komen met massage en andere lichaamsbewustzijnstechnieken veel minder kans hebben om het slachtoffer te worden van seksueel misbruik. Zij voelen zich veilig en ontspannen in hun lichaam en zijn veel meer verbonden met hun gevoel. Zij voelen veel sneller of een bepaald lichaamscontact wel of niet klopt en zijn ook helderder in het formuleren van hun verlangens en het afweren van ongewenst lichaamscontact. Lichaamscontact is voor kinderen met ‘huidhonger’ echter vaak verwarrend en ze sturen daarom ook verwarrende signalen naar buitenstaanders. Het is dus heel belangrijk om lijfelijkheid en massage te ervaren in een veilige omgeving en stapsgewijs meer bewustzijn over het eigen lichaam op te bouwen. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen.

Lichaamsbewustzijnstechnieken op school

In bepaalde holistische onderwijsvormen, waar de focus meer ligt op ‘Right Brain Education’, zijn massage en lichaamsbewustzijnstechnieken al onderdeel van het leerprogramma. Men erkent daar dat lijfelijkheid een essentieel onderdeel is van de ontwikkeling van het kind en hun zelfwaarde en leervermogen bevordert.

Geef het aan jezelf!

Wacht niet tot je ‘aangeraakt’ wordt. Verwen jezelf regelmatig met een (zelf)massage, maak ‘contact’ met de aarde door een wandeling, de zon op je huid, het verzorgen van je tuin. Kook lekker voor jezelf. Eet eens met je handen. Voel. Geniet. Omhul je met zachte, soepele stoffen. Omring je met lekkere geuren. Vrààg gewoon om een knuffel. Of geef er een aan jezelf. Door zelf bewust aan te raken, wòrd je aangeraakt.

Laat een bericht achter