——————————————
Tot mijn verrassing lagen gisteren bij een mooie oude, Witte Paardenkastanje bij mij in de buurt, al de eerste wilde kastanjes op de grond. Meteen vulde ik een klein zakje (dat ik tegenwoordig altijd bij me heb, als ik ga wandelen) en maakte er thuis mijn eerste dosis wasmiddel mee. Wassen met de wilde kastanjes van de Aesculus Hippocastanum L. is mijn favoriete wasmethode, omdat het – schoon! – wasgoed oplevert, dat associaties oproept met een zeldzaam soort zuivere frisheid, zoals na een regenbuitje in de lente.
——————————————
Paardenkastanjes ‘van hier’ in plaats van geïmporteerde wasnoten
——————————————
Het grote voordeel van wilde paardenkastanjes is, dat je ze hier vaak gewoon bij in je buurt tegenkomt. Dit in tegenstelling tot zeep- of wasnoten, die hier ook als natuurlijk wasmiddel worden gebruikt, maar wel eerst per boot of vliegtuig vanuit India moeten komen. Net zoals de genoemde wasnoten bevatten ook paardenkastanjes veel saponinen (8-28%). Dit zijn zeepstoffen die van nature aanwezig zijn in planten en die planten beschermen tegen schimmels, bacteriën en insectenvraat én tevens ontvetten en reinigen.
——————————————
——————————————
Wasmiddel maken van kastanjes
——————————————
Als wasmiddel voor textiel haal je het best de bruine schil af van de kastanjes. Zo voorkom je dat de schil haar bruine kleurstof eventueel afgeeft aan je kleding. Eens gepeld, snijd je de kastanjes met de hand in kleinere stukjes of doe je ze in de blender of keukenrobot. Voor een wasbeurt schep je een handvol kastanjestukjes in een (glazen) pot of flesje en giet er heet water in. Dit schud je goed en laat je vervolgens 15 minuten tot een half uur staan. Hoe fijner de kastanje stukjes, hoe sneller je wasmiddel klaar is. Tot slot filter je met een zeef de stukjes uit je vloeibaar wasmiddel. Eventueel voeg je nog een paar druppels etherische olie toe, zoals lavendel of ceder. Klaar!
——————————————
——————————————
(Winter)voorraad paardenkastanje voor DIY wasmiddel
——————————————
Kant en klaar wasmiddel van paardenkastanje is niet zo lang houdbaar, door het water dat er in zit. Wil je toch een (winter)voorraad hebben, dan droog je je kastanjegruis/stukjes goed en bewaar je die in een grote (glazen) pot, op een koele, donkere plaats. Iedere keer wanneer je wilt wassen, bereid je je wasmiddel, zoals hierboven beschreven. De hoeveelheid die je ziet op bovenstaand fotodrieluik, is voldoende voor 1 à 2x wassen.
——————————————
Workshop Zelf reinigingsmiddelen maken van (zeep)planten
——————————————
Lijkt het je leuk om je eigen zeepproducten/reinigingsmiddelen te kunnen bereiden? Van natuurlijke ingrediënten uit de natuur, die puur én krachtig zijn? Geef je dan op via een mailtje (daniella123sloots@hotmail.com) voor een workshop op maandag 9 oktober 2023, in Scheldewindeke (B). Tijdstip: 13u30 – 17u30
——————————————
——————————————
Uit: Een vlecht van heilig gras van Robin Wall Kimmerer
Eén van die oude verhalen baant de weg voor een leven vol dankbaarheid en bewondering voor de rijkdom en vrijgevigheid van de wereld. Eén van die oude verhalen vraagt ons onze eigen geschenken in natura te geven, om onze verwantschap met de wereld te vieren.
We kunnen kiezen. Stel je voor hoe arm we zouden zijn als de hele wereld een handelsartikel was. En stel je voor in wat voor rijkdom we zouden leven als de wereld een geschenk in beweging was.
—————————————